O projektu
Profil ažuriran: 30.01.2023.
VELJKO
BELIVUK VELJA NEVOLJA
Datum rođenja: 28.08.1985.
Mesto rođenja: Beograd
Belivuk je vođa kriminalno-navijačke grupe „Principi” koja je bliska kavačkom kriminalnom klanu. Grupu je preuzeo krajem 2016. godine kada je u centru Beograda ubijen njen dotadašnji vođa i Belivukov blizak saradnik Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi. Tokom godina ova grupa stvorila je jake veze u srpskoj policiji i politici, a pojedini članovi su viđani i u društvu sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
više teksta
VELJKO BELIVUK VELJA NEVOLJA
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
kavački kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Radoje Zvicer
Belivuka je srpska policija označila kao člana kavačkog klana na čijem je čelu Radoje Zvicer. Neposredno pre hapšenja, krajem januara 2021, on je u Crnoj Gori posetio Zvicera. Osim toga, Zvicerovo ime se dosta pominjalo tokom istrage protiv Belivuka i njegove grupe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zvicera je opisao kao „zlikovca koji misli da ga se ceo svet plaši“. Rekao je da su Belivuk i njegova ekipa ubijali na zahtev Zvicera, kao i da su mu slali „ćevape“ od žrtava koje su prethodno mleli. Za Zvicerom je krajem maja 2021. Srbija raspisala međunarodnu poternicu, a potražuje ga i Crna Gora koja protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je organizator kavačkog klana koji je vršio različita krivična dela.
POSLOVNI PARTNERI
Stanko Ostojić
Ostojić je direktor u Belivukovoj kompaniji „Alur group“. Firma je trenutno u blokadi zbog duga. Ostojić na adresi Belivukove kompanije poseduje firmu „Floris shop“ koja je takođe u finansijskim problemima.
PORODICA I PRIJATELJI
Nenad Vučković Vučko
Vučković je pripadnik Žandarmerije u Srbiji i jedno vreme je bio u bliskim odnosima sa Belivukom i njegovim bivšim šefom Aleksandrom Stankovićem. U javnosti su objavljene njihove zajedničke fotografije sa utakmica Partizana na kojima se vidi kako zagrljeni navijaju, ali je otkriveno i da su zajedno vežbali gađanje na vojnom strelištu u Pančevu, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije. U ovom slučaju je pokrenuta istraga, ali je ona obustavljena nakon što su ključni dokazi misteriozno nestali.
O vezama Belivuka i Vučkovića govori i istraga demoliranja kafića „Holivud“ u Beogradu iz 2013. Belivuk je zbog ovog događaja uhapšen, ali ga tužilaštvo nije gonilo jer je platio novac u humanitarne svrhe, dok se Vučković pominje kao osoba koja je preuzela jedan od automobila kojim su Belivukovi saradnici došli do kafića, ali njegova uloga nije istražena. U vreme kada je bio blizak Belivuku, Vučković je bio u emotivnoj vezi sa Dijanom Hrkalović, sekretarkom MUP-a Srbije i tada jednom od najmoćnijih osoba u policiji.
Belivuk i Vučković, kako su otkrili novinari, bili su u direktnoj komunikaciji, ali je on bio i veza sa Dijanom. U porukama koje su razmenjivali, a do kojih su došli novinari KRIK-a i NIN-a, vidi se da su se dogovarali o utakmicama i navijanju
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, otmice, ubistva
Status: Istraga u toku
Institucija: Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji
Belivuk je uhapšen početkom februara 2021. godine sa još 20 svojih saradnika, pripadnika kriminalno-huliganske grupe „Principi” bliske crnogorskom kavačkom klanu. Grupa je bila uključena u otmice, ubistva, prodaju droge i pranje novca, tvrdi srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal. Oružje i drogu, između ostalog, krila je i u prostorijama stadiona fudbalskog kluba Partizan u Beogradu.

„Belivuk i Miljković (Marko) stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vrše krivična dela kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini – zastrašivanja suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa“, piše u tužilačkom dokumentu o pokretanju istrage do kog je došao KRIK.

Grupa je u avgustu optužena za pet ubistava: kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki. Sva ubistva izvršena su na sličan način, kako tvrdi tužilaštvo – članovi Belivukovog klana su namamili žrtve da se nađu sa njima, a potom ih kidnapovali i odvezli do kuće u beogradskom prigradskom naselju Ritopek u kojoj su imali specijalnu prostoriju za ubistva. Ova kuća bila je dobro obezbeđena, imala je najsavremeniji video-nadzor i opasana je visokom ogradom, navodi tužilaštvo. Žrtve su u kući mučili i ubijali, a zatim njihova tela mleli u mašini i bacali u Dunav, piše u optužnici. Tužilaštvo tvrdi da je grupa ubijala konkurenciju – članove suprotstavljenog škaljarskog klana i saradnike kriminalca Filipa Koraća, bliskog Luki Bojoviću.

Osim za ubistva, Belivukova grupa optužena je i za mučenje i silovanje dvadesetdvogodišnjeg mladića, posedovanje oružja, trgovinu drogom.

Ključni dokazi tužilaštva su poruke koje su članovi grupe razmenjivali preko zaštićene, odnosno enkriptovane aplikacije “skaj” u kojima su govorili o ubistvima i slali fotografije žrtava, ali i svedočenja članova grupe koji su pristali da sarađuju sa tužilaštvom i u zamenu za manju kaznu ispričali detalje ovih zločina.

U aprilu 2022. Belivuk i nekoliko saradnika optuženi su za još dva ubistva – Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, čime se broj žrtava za koje tužilaštvo tereti ovu grupu popeo na sedam.

Belivuk je negirao krivicu, ali je pričao o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha vladajuće Srpske napredne stranke. Ispričao je da su mu Vučić i njegovi saradnici tražili više usluga – da kontroliše da se na Partizanovoj tribini ne skandira protiv Vučića, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa.

Tužilaštvo je grupu istraživalo tek od 2019. godine iako je ona postojala i bila aktivna i ranije i upravo tada stvorila jake veze u srpskoj policiji i politici. Ovim vezama tužilaštvo se takođe nije bavilo.

Suđenje je počelo u oktobru 2022. godine.
Pranje novca
Kriminalno udruživanje, otmica, ubistva
Učešće u ubistvu
Nasilničko ponašanje
Teška telesna povreda
IMOVINA
Zemljište u Vrčinu, Beograd
Stan, Beograd
KOMPANIJE
Alur group
B&B drive
Delatnost: Iznajmljivanje i lizing automobila
Firma je u vlasništvu Belivukove supruge Bojane Belivuk i Bojane Vučeljić, supruge njegovog saradnika Aleksandra Vučeljića. Osnovana je u februaru 2020. godine, a sedište joj je na adresi fudbalskog kluba Partizan.
Copyright © 2021 MANS/KRIK