O projektu
Jovan Vukotić je ubijen 08.09.2022. u Istanbulu.
Profil ažuriran: 30.01.2023.
JOVAN
VUKOTIĆ JOVICA
Datum rođenja: 26.08.1980.
Mesto rođenja: Kotor
„Svi će reći: ‘Dobio je što je tražio.’ Živi kako ti odgovara i kako voliš, dok možeš“, piše u polju „o sebi” na fejsbuk profilu Jovana Vukotića, Kotoranina koga policije Srbije i Crne Gore označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana. Vukotić, kako tvrdi srpska Bezbednosno-informativna agencija, ima jake veze u podzemlju – blizak je saradnik poznatih kriminalaca Luke Bojovića i Filipa Koraća, a u kontaktu je i sa nekadašnjim vođom rakovačkog klana Nebojšom Stojkovićem zvanim Stojke. BIA navodi i da Vukotić za telohranitelje angažuje osobe iz Srbije, bivše pripadnike vojnih i paravojnih organizacija i ljude sa kriminalnim dosijeom.
više teksta
JOVAN VUKOTIĆ JOVICA
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
škaljarski kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Filip Korać
Poznati kriminalac iz Srbije koga je predsednik države označio kao jednog od trojice najopasnijih ljudi u zemlji, blizak je saradnik škaljarskog klana i njihov je saveznik u kriminalnom ratu. Korać, kako navodi BIA, predvodi jednu od najmoćnijih kriminalnih grupa u međunarodnim razmerama, a vođstvo nad njom nasledio je pošto je njen dotadašnji šef Luka Bojović završio u zatvoru u Španiji.

U ratu su stradali i neki od najbližih Koraćevih saradnika, poput Gorana Veličkovića Goksija, navijača Partizana koga je otela i brutalno ubila grupa Veljka Belivuka, vođe grupe Principi bliske kavačkom klanu. Koraću su nakon ubistva poslali fotografiju Veličkovićevog tela na kojem su krvlju ispisali „Korać pička“, kao i poruku: „Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te.“ U tome nisu uspeli, a pohapšeni su početkom 2021.

Protiv Koraća u Srbiji trenutno nema nikakve istrage pošto je poslednja okončana početkom 2020. godine. On je tada bio osumnjičen da je podstrekao dva kriminalca da ubiju Blaža Đurovića u martu 2018. ali je tužilaštvo utvrdilo da nema dovoljno dokaza i obustavilo istragu.
PORODICA I PRIJATELJI
Igor Vukotić
Rođeni je brat Jovana Vukotića. U Podgorici mu se u odsustvu sudi da je bio jedan od vođa kriminalne grupe odgovorne za više različitih dela, među kojima i ubistva. Zajedno sa njim, sudi se i Ranku Raduloviću iz Nikšića, vođom grupe sa kojom su “škaljarci” blisko sarađivali. Igoru Vukotiću se sa Jovanom, četiri godine mlađim bratom, sudilo i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Coco” u Tivtu zbog čega je 2014. osuđen na sedam meseci zatvora.
Veselin Vukotić
Jovanov otac, žrtva je krvavog rata koji škaljarski i kavački klan vode od 2014. godine. Vukotić je ubijen ispred svoje kuće u mestu Dobrota u Kotoru, a ubice do danas nisu pronađene. Sinovi, od kojih jedan u bekstvu a drugi u pritvoru u vreme ubistva, oprostili su se od njega čituljama. Jovan je u svojoj napisao: „Ponestalo mi je riječi! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijeloga života, a život je prolazan. Neka ti je vječna slava i hvala za sve oče. Tvoj Jovan.”
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, podstrekavanje na ubistvo
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
Vukotić je u maju 2022. godine optužen da je podstrekavao na ubistva svojih suparnika – Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, koje tužilaštvo i policija označavaju kao vođe suparničkog kavačkog klana. Vukotić je, tvrdi tužilaštvo, koristeći enkriptovani „skaj” telefon poslao poruku u kojoj je za ova dva ubistva svojim saradnicima nudio četiri miliona evra. Navodno je napisao: „ako dvojicu derne 4 će se dati”, a iz njegovih poruka se vidi i da je smislio plan kako da se likvidacije izvedu – da se obojica „kavčana” u isto vreme ubiju eksplozivom, tvrdi crnogorsko tužilaštvo.

Plan je, tvrdi tužilaštvo, bio da se na krov automobila u kome se nalazi Kašćelan magnetima prikači eksploziv – ovo je trebalo da se izvede dok kola stoje na crvenom svetlu na semaforu. Ipak, kako piše u optužnici, ovo nije ni pokušano. U optužnici se ne pominju detalji planiranja likvidacije Radoja Zvicera.

Tužilaštvo je tokom istrage Vukotića teretilo i za planiranje ubistva Veljka Belivuka, vođe kriminalne grupe „Principi” kome se sudi za sedam ubistava u Srbiji, ali su ove optužbe pale pošto za njih nije bilo dovoljno dokaza.
Falsifikovanje dokumenata
Pokušaji ubistva
Utaja poreza
Pucnjava u diskoteci „Madam Koko”
Pomaganje u pokušaju ubistva
IMOVINA
Lokal, Podgorica
Lokal, Podgorica
Stan i dve garaže, Podgorica
Poslovni prostor, Kotor
Poslovni prostor, Kotor
Porodična kuća, Kotor
Stambeno-poslovna zgrada, Kotor
Porodična stambena zgrada, Truć, Kotor
KOMPANIJE
V2, Crna Gora
Firma je osnovana u avgustu 2011. pod nazivom „Odštetni centar”, a Vukotić naredne godine postaje njen vlasnik i direktor. Preko ove kompanije Vukotić je držao butik u Podgorici u kome se prodavala garderoba poznatih brendova. Kompanija je otišla u stečaj i obrisana je u avgustu 2014. godine. Vukotiću se inače sudi jer prilikom otvaranja stečaja nije prijavio da poseduje robu koju je zatim prodao i tako izbegao da plati oko 23.000 evra poreza.
Plato, Crna Gora
Siempre, Crna Gora
Cattaro, Crna Gora
Kamelija, Crna Gora
Copyright © 2021 MANS/KRIK